30 november 2008

Den här veckan

...bara svischade förbi. Ungarna växer, två av dem ligger viktmässigt mycket efter men det är just de två som är mest nyfikna och som springer snabbast. De ser hemskt söta ut där de studsar fram på sina spinkiga små ben. De har också lärt sig klättra riktigt bra. Passar man sig inte tar det inte lång stund förrän man har en liten kattunge sittandes på axeln. Eftersom de visst tycker om att testa sina tänder på det mesta de kommer åt är det i det läget bäst att hålla huvudet så att örat är utom räckhåll.

Igår fick de sin första riktiga lagade middag. En unge åt, tre kunde inte brytt sig mindre. (Eller ja, några stycken klev i och för sig i maten. Men åt gjorde de inte.) Då kom mamma Diesel fram och hjälpte till att rensa fatet.

Här kommer några bilder.

27 november 2008

Torsdag

Vi har varit lite dåliga på att uppdatera sedan i söndags, men här kommer det några bilder tagna för fem minuter sen och text om dagarna som gått.

Diesel har blivit lite mer lekfull. Här har hon fått tag i nån pälsboll av nåt slag...Ungarna växer så det knakar. Alla har ökat 20-30% i vikt sedan i lördags. De slåss, de går på upptäcksfärder och de klättrar på varandra och husse & matte. En av dem har bitit matte i fingrarna. Så här hittade jag dem när jag kom hem - allihop samlade på värmefilten.Det tog inte lång stund innan de somnade...
Lite bilder från måndag-onsdag ska (förhoppningsvis) läggas upp under kvällen.

23 november 2008

Söndag och nya besök

I förmiddags tittade Martins föräldrar in för att hälsa på kissarna innan färden bar vidare hemåt. Ungarna fick en liten picknick i det fria......och sen hjälptes alla åt med att tvätta varandra.Framåt eftermiddagen kom nästa besökare: Karin och Patrik. Om jag minns rätt tog Karin de följande tre bilderna, medan Lucie tog den sista med Karins kamera. Först har vi Diesel med en av ungarna.
Öron sticker upp här och var...Efter en stund tittar en liten kisse fram.Återigen avrundas det hela med en picknick i det gröna (nåja).

22 november 2008

Äta med hela ansiktet del 2

Matsession nr 2 idag. Denna gången satte hon i tassen också, för säkerhets skull, den lilla. Men i ansiktet blev hon lika fin som förut. Såväl småsyskonen som storasyster försökte hjälpa till att göra rent efteråt.














Arbetet fortskrider och en liten utflykt

Den gamla stereobänken är snart en spillra av sitt forna jag. Ett hyllplan är borttaget och ett hål har borrats/sågats till. Det som återstår är i princip att sandpappra och att fixa till en ramp.Lite närmare titt på rastgården och dörren.Sovplats och dörr sett från andra sidan.
Kattungarna har också fått vara ute en del nu vid lunch. Tre gick med på att titta in i kameran samtidigt, men nummer fyra ville hellre sova just då.
Här har de klumpat ihop sig lite och är inte alls intresserade av att posera för fotografen. Disentis skymtar i bakgrunden där hon ligger på värmefilten.

Äta med hela ansiktet

Hittills i dag har två av ungarna (och Diesel) ätit "mjölk" på fat. Snart är det dags för hemmagjord mat i form av mosad potatis, morot och torsk. Och smör!
Lite svårt var det visst att få i sig allt...

20 november 2008

Liten Disentis-update

I dag har Disentis kräkts för första gången. Det tog alltså två år, två veckor och sex dagar. Ett tag var vi lite oroliga över att hon aldrig kräktes (det är ju helt normalt att katter gör det nån gång emellanåt), men nu har vi alltså ingen anledning att vara det längre. Som lite av ödets ironi så damp utställningsbekräftelsen ned i brevlådan i dag. 7 december ska hon ställas ut för första gången på Ädelkattens utställning och förhoppningsvis tycker hon inte att det är för tråkigt att behöva vara instängd i en bur en hel dag.

Boplats Göteborg

Här har vi nuvarande adressen för Diesel och kattungarna. Stål, vädringshål i botten, tygpåse man kan klättra i och ett centrerat hål som en liten kattunge inte kan ta sig till, än mindre ur. Perfekt, skulle man kunna tycka. Men allt är inte perfekt här i världen. Vi tycker att Diesel verkar vilja hitta nåt nytt ställe att bo på, så i stället för att förekommas tänkte vi förekomma.
En titt ner i tvättkorgen. Precis lagom med plats just nu. Visserligen kan inte alla äta på samma gång, men Diesel kan med två tassar skydda dem allihop vid fara. Vad för slags fara det nu skulle vara... Det finns en hel del poänger med boendet i alla fall.En bild till. Inte den bästa kvalitén precis, men jag ville göra det så snabbt som möjligt och i och med att ljusförhållandena inte är de bästa så hade jag egentligen behövt använda ett stativ. Nu blev det frihand och lite skakigt.Så här har vi tänkt att de ska kunna bo lagom till helgen. Vår gamla hemmasnickrade (Lucie) stereobänk. Massiv björk, så ändringar ska inte vara några problem. Hyllan i mitten ska tas bort för att skapa ett lekutrymme (rastgård?). Ett hål ska borras i den nedre hyllan så att alla kan gå in och ut. Jag placerade en värmedyna där för syns skull, men under den finns en skiljevägg som såg till att ge hela konstruktionen stabilitet. Jag tänkte att det dels skulle vara jobbigt att få väck den, dels att det kunde vara bra att ha något i botten av själva boet. På bild två har jag täckt det utrymmet med en kasserad skärbräda. "One man's ceiling is another man's floor", som Paul Simon så elokvent uttryckte det i en låt en gång i tiden. Skydd för Diesel och ungarna och något för Disentis (och Diesel också, naturligtvis) att sitta och hålla vakt på. Dessutom är det enkelt för oss att lyfta bort skärbrädan om vi behöver titta till ungarna. Eftersom det är en liten höjdskillnad så är det nog bäst att även bygga en liten ramp för kattungarna så att de lätt kan ta sig in och ut. De är ju så stora att de bör få röra på sig lite mer än vad som är möjligt i tvättkorgen och med den här lösningen borde de kunna göra det mer än om vi ska hålla på och lyfta i och ur dem.

19 november 2008

Onsdagsbilder

Okej, hade bilden blivit beskuren så hade den varit snyggare, men det är Lucie som kan det där, inte jag. Här ligger alla ungarna på rad i storleksordning. Från vänster har vi lilla tjejen, lilla pojken, stora tjejen och sist stora pojken.
Disentis fick vakta de två tyngsta ett tag och passade på att tvätta dem riktigt ordentligt. Hon har ju inte fått göra det på nästan en vecka nu. Stora pojken till vänster, stora tjejen till höger.

18 november 2008

Snacks för stora kissar?

För en dryg vecka sedan fick vi en liten påse kattungemat och i fredags var Lucie så nyfiken på hur stora bitarna egentligen var, så hon öppnade den bara för att se efter. I går fortsatte Diesel att titta bedjande på mig, trots att hon ätit upp en och en halv portion tonfisk. Både för hennes och min skull så fick hon testa en sån där pytteliten torrfoderbit. Påsen var ju ändå öppnad. Den verkade smaka bra och innan jag hade hunnit hälla upp och servera henne på golvet så satt hon där på köksbänken och smaskade på.
Disentis ville naturligtvis också smaka, men hon ser nästan ut att vara skyldig till något.