30 mars 2009

Vikt dagen före femveckorsdagen

Det är en viktmässigt ganska samlad skara små missar. Störst och minst är de båda honorna på 416 respektive 473 gram. Pojkarna är nästan identiska med sina 451 respektive 455 gram. Vikten pendlar ju ganska mycket över dagen när de är så här aktiva, men det ger en bra fingervisning om hur det ser ut just nu i alla fall.

29 mars 2009

Minni på utställning

Minni blev första Mudhoneys-katt att ställas ut. Debuten skedde i Åbo under gårdagen och hon blev Ex 1. Här är två bilder på henne tagna av Anssi Gunnar.

Veckan som gått

Än så länge blir det bara en uppdatering per vecka, men jag ska försöka bättra mig. Nu blir det åtta bilder från veckan: tre från 24/3, tre från 25/3 och en vardera från 26/3 och 28/3.

I tisdags hade ungarna bara bott två dagar i sin nya låda. Honorna verkade mest hålla sig i närheten av "dörröppningen", medan pojkarna vågade sig lite längre bort.Och en bild på Disentis.
Action i lådan i onsdags.
Numera äter alla ungarna torrfoder och dricker vatten...
...men mammas är fortfarande bäst.
Torsdag. Ungarna sover av och till på madrassen utanför lådan. Mamma Disentis verkar ibland tycka att det är lite riskabelt, ibland bryr hon sig inte alls. Jaja, det finns ju inget hot mot dem ändå...
Ännu en matbild. Den här från lördag. De har också fått börja leka med lite andra saker än bara varandra och på bilden ser man en liten luden boll med nån typ av bjällra inuti. Allra mest är det faktiskt Diesel som leker med en av bollarna, men ungarna kommer säkert börja jaga runt efter dem på riktigt om bara någon dag.
Andra nyheter är att två av dem lyckats forcera sin inhägnad, så vi har förstärkt den med hjälp av en filt. Nu tar de sig inte ut! Fast om någon vecka är de ju stora nog att få springa runt i princip överallt.

24 mars 2009

Kissekiss

Nu har vi precis sett två av ungarna gå på lådan och fler verkar följa. Av någon anledning är Disentis lite gnällig över det, men det bryr sig inte husse och matte om.

Övrigt att notera är att ungarna fortsätter smaka på torrfoder, men att vi inte kunnat avgöra om de faktiskt äter. Biter gör de hur som helst på vad som helst; fingrar, papp och textiler. Med andra ord borde de börja tugga i sig hård mat inom någon dag. Mjuk mat får de i form av kattungematreceptet i Ylva Stockelbergs bok "Kattuppfödning - avel och genetik".

23 mars 2009

Fjärde veckan

Efter att ungarna fyllde tre veckor i tisdags har det hänt en massa saker. Det började i onsdags kväll när Lucie var på konferens - Disentis skulle flytta ungarna. Vart vet jag inte riktigt, för jag var lite för snabb med infångandet. Raskt förflyttades både hon och ungen till kartongen igen, medan jag bar ned tvättkorgen till nedervåningen. Eventuellt kunde det ha varit dit hon ville ta dem. Därefter bars kartongen ned och placerades i ena hörnet av "lilla rummet". Två madrasser hamnade bredvid den och sen fick jag vackert sova där. Disentis höll mig sällskap när hon inte var inne hos ungarna.

Dagen därpå, dvs torsdagen 19:e mars, fick ungarna börja motionera utanför sin låda. De hade helt enkelt blivit för stora för att kunna springa runt i den. Tre gånger hann vi med den dagen och här är ett foto från ett av tillfällena.Fredagen var ungefär likadan som torsdagen: jag sov dåligt på natten, Disentis låg dels hos mig och dels hos ungarna och ungarna fick komma ut och jogga lite.
Lördagen var egentligen precis likadan, förutom på en punkt: jag hade vant mig vid att sova på madrasserna.
Söndagen innebar en stor förändring. Den Bauhaus-kartong man kan se på bilden ovan var egentligen tänkt som första bostad, men så blev det ju inte. I stället karvade jag ut ett hål på ena långsidan och medan jag stod och funderade på om Disentis skulle kunna komma in där så dök hon upp och visade att det skulle gå alldeles utmärkt. Nu kan ungarna gå ut när de känner för det. De har även fått tillgång till torrfoder, men än så länge så är det bara den mindre av hanarna som smakat lite på det.
Avspärrningen den här gången består av kompostgaller. De funkar alldeles utmärkt och hagen kan göras större sen om det behövs. Än så länge har de bara rört sig på ungefär halva utrymmet, men man märker att de blir mer och mer kavata. Hanarna verkar mest intresserade av att utforska omgivningen.
Ungarna har fått tänder och har börjat tugga lite på både husse och matte. De har också lärt sig att dra in klorna och om någon dag är det dags för dem att lära sig gå på toaletten själva.
Jag sov hos dem i natt också, men det verkar funka så bra att jag nog kan sluta med det i morgon eller så.

17 mars 2009

Nya bilder

En liten blandad kompott bilder från 11-15 mars. En om dagen 11-13, samt 15 mars. Fyra stycken från 14 mars. Jag skrev ju tidigare att om vi inte skrev något annat så är det 2+2 och jag tänkte bara konfirmera att vi har två pojkar och två flickor.

Disentis håller koll på fotografen... Två av ungarna busar lite med varandra.
Diesel tittar uppmärksammat på husses vänsterhand...
Disentis i dagsljus.
Ungar som slåss om spenar.
Disentis vaktar ungarna i lådan.
En till bild på Diesel. Hon måste också få vara med lite då och då.

06 mars 2009

Pojkar och flickor

Vi tror att vi har fått två av varje den här gången. Det trodde vi i och för sig sist också och då visade det sig vara 1+3... Det hade vi nog gärna sett den här gången också, men 2+2 duger gott det med. Om det nu är 2+2 vill säga... Men vi får väl hoppas att ingen av "honorna" blir en av "hanarna".

Naturligtvis fortsätter vi att försöka avgöra vad de kan tänkas vara, men så länge jag/vi inte skriver något annat här så utgår vi från att det är två pojkar och två flickor.

Hm...

Det verkar som att man inte kan klicka på och få upp större bilder i det senaste inlägget. Jag skyller på den helt nya datorn. Orkar inte fixa till det nu (om jag kan). Det får bli under fredagen (alltså den riktiga fredagen, inte låtsasfredagen efter midnatt innan man gått och lagt sig).

Mest från torsdag

Jag vill hävda att trots att klockan har passerat midnatt så är det fortfarande "i dag"...

Vi börjar med en bild på Disentis från i tisdags. Jag köpte ett nytt, fast objektiv och lekte lite med bländarinställningarna. Det här är ett av de kort som blev någorlunda åtminstone. Jag både hoppas och tror att jag inte kommer mästra det där inom en snar framtid, men kunna utföra det okej i alla fall.
Här har vi lite bilder från kvällen.

Det första är väl egentligen inte bra, men de såg så hemskt söta ut när de låg och höll om varandra.
Kartongen kommer vara för liten för dem lagom till på lördag ungefär, så vi ska se vad vi kan få Disentis att acceptera för ny bostad. Flyttkartongen är normalt stängd och hon flippar upp locket med tassen. Hon uppskattar taket, så "ute i det fria" kommer de i vilket fall inte att få bo.

01 mars 2009

Lille plutt...

En kattunge har nu dragit ifrån ordentligt viktmässigt, de andra tar det någorlunda lugnt. Här kommer ett par bilder på minstingen.