14 december 2006

Det här med namnen

Tänkte jag kort skulle redogöra varifrån de olika namnen kommer och varför jag tyckte att de passade bra.

Disentis - är en liten ort högt upp i bergen i södra Schweiz. Mest känd är Disentis nog för sitt kloster, men dess främsta betydelse i min lilla värld är att där möts järnvägarna MGB (en sammanslagning av tidigare FO och BVZ) och RhB. Tillsammans kör de Glacier Express - världens (?) långsammaste expresståg. Fullt av turister året runt går det mellan Zermatt i väst och St Moritz i öst. Och ungefär mitt på ligger Disentis. Där är alltså grunden för namnet. Dessutom passar det ihop med Diesel, samtidigt som det innehåller två s (vilket ju alla tre namnen gör).

Mises - är taget från den i Lvov (då Lemberg) födde österrikiske ekonomen Ludwig von Mises. Inspirationen tog jag egentligen från en bekant som döpte sin son till Milton efter Milton Friedman. Friedman och Mises är, för den som inte redan kände till det, två av de mest kända/ökända (beroende på vilket "läger" man tillhör) ekonomerna under 1900-talet. Mises dömde redan 1920 ut den socialistiska ekonomin som ett famlande i mörker och inte alls planerad. Som namn fungerar Mises bra, tycker jag, för en katt. Dels har det två s, dels är det inte helt olikt Misse. I det här fallet blir det lite extra roligt eftersom många ryssar är döpta efter ryska namn och Mises själv var en oerhörd motståndare till Sovjet.

Mascis - sist men inte minst! Nä, Mascis är ju störst av de tre, åtminstone viktmässigt. Det här namnet kommer från musikern J. Mascis. Mest känd, antagligen, för långa och högljudda gitarrsolon i gruppen Dinosaur Jr. Jag ville få in någon musikkoppling bland namnen och funderade både länge och väl. Just Dinosaur Jr. tillhörde en gång i tiden mina favoritband, även om jag inte lyssnar så överdrivet mycket på dem numer. Eftersom Mascis (katten) skriker mer än de andra två så fick han heta just Mascis, eftersom den riktige är just lite mer högljudd än alla (nåja) andra. Dessutom två s i namnet.